zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Waarom je merknaam registreren zo belangrijk is

Als ondernemer werk je dagelijks aan het succes van je bedrijf. Belangrijk hierin is onderscheidend vermogen; je wilt positief opvallen tussen de concurrentie. Een merknaam kan daarin een belangrijke rol spelen. En dan wil je natuurlijk niet dat een concurrent er juist met die merknaam vandoor gaat.

Wettelijke bescherming

Door je merknaam te registreren kun je voorkomen dat anderen met die naam aan de haal gaan. Met die officiële registratie zorg je voor rechtsbescherming. Wanneer een ander toch jouw naam gebruikt, kun je hierdoor dus direct juridische stappen ondernemen. Het onrechtmatig gebruiken van een geregistreerde merknaam kan leiden tot een fikse schadevergoeding. Dit betekent overigens ook dat het belangrijk is om merknamen goed te checken voordat je er zelf gebruik van maakt. Zo voorkom je claims en hoge kosten achteraf.

Voordelen registratie merknaam

Of een merknaam officieel geregistreerd is kun je zien aan het kleine tekentje dat dan bij de naam staat. Dat tekentje bestaat uit een cirkel, met daarin de hoofdletter R. Zie je zo’n tekentje? Dan weet je dus dat je die naam niet zomaar mag gebruiken. Heb je zelf zo’n registratieteken achter een naam staan, dan zullen concurrenten wel twee keer nadenken voordat ze die naam gebruiken. Maar je merknaam registreren heeft nog een veel belangrijker voordeel wanneer je een franchise opzet. In dat geval betaalt een franchisenemer dan bijvoorbeeld voor een licentie om de merknaam te mogen voeren, of om jouw merk te verkopen. Daarbij is een registreerde merknaam direct beschermd in de Benelux, of zelfs, als je daarvoor kiest, binnen de hele EU.

Officiële registratie

De bescherming van merknaam registratie reikt dus veel verder dan de bescherming die je hebt van de registratie van een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel. Met een handelsnaam kun je alleen in verweer komen als er sprake is van een andere onderneming met een vergelijkbare handelsnaam. Maar wanneer bijvoorbeeld iemand besluit hobbymatig een website op te zetten en daarvoor toevallig jouw handelsnaam gebruikt, kun je hier juridisch niets tegen beginnen. Een merknaam registreren doe je dus niet voor niets!

About Post Author