ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Alibaba voor het eerst in 9 jaar in de rode cijfers door megaboete

Alibaba

Alibaba,  het moederbedrijf van webwinkelgigant AliExpress, heeft in het eerste kwartaal van 2021 een verlies geleden van 5,5 miljard yuan (705 miljoen euro). Dit komt doordat de Chinese overheid een boete van 18,2 miljard yuan (2,3 miljard euro) heeft uitgedeeld aan het bedrijf. Het verlies blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers van het bedrijf (pdf). Dit is de eerste keer sinds 2012 dat het bedrijf verlies maakt.

De boete is opgedragen omdat volgens de Chinese toezichthouder, Alibaba monopolistische activiteiten uitvoert, waardoor het bedrijf de vrije concurrentie in het land verhindert.

De boete bedraagt 4 procent van zijn binnenlandse omzet in 2019. Dat komt dus neer op 18,2 miljard yuan.

Vanwege de boete heeft het bedrijf voor het eerst in negen jaar tijd rode cijfers moeten publiceren. Als de toezichthouder geen boete had opgedragen, dan zou het bedrijf een winst van 26,2 miljard yuan hebben geboekt. Over het hele fiscale jaar werd een winst van 150,3 miljard geboekt.

Er zijn al een tijd spanningen tussen de Chinese overheid en Alibaba. Zo heeft de Chinese overheid de beursgang ban alibaba’s dochterbedrijf Ant Group tegengehouden. Verder was de topman van Alibaba, Jack Ma, een aantal maanden niet in het openbaar gezien nadat hij zich kritisch had uitgelaten naar de Chinese overheid.

Hoewel de relatie tussen beide partijen wat stroef is, ziet Alibaba zijn omzet wel flink groeien. Dat komt doordat mensen door de coronacrisis thuis zitten en winkels gesloten zijn. Afgelopen kwartaal groeide de omzet met 64 procent vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Dit kwam uit op 187,4 miljard yuan. Over het hele jaar ging de omzet 41 procent omhoog naar 717,3 miljard yuan.

About Post Author