ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Uber wil Expedia topman als nieuwe baas

Taxibedrijf Uber heeft een nieuwe topman. Na het opstappen van Travis Kalanick was het bestuur van Uber opzoek naar een geschikte opvolger. Volgens diverse media is Dara Khosrowshahi de beoogde nieuwe topman.

Volgens diverse media worden uit betrouwbare bronnen dat Uber Krosrowshahi heeft gekozen, hij is de beste kandidaat gebleken na drie finalisten. Woordvoerder van Uber wil nog niet reageren op deze kwestie.

Dara Khosrowshahi was voorheen topman van het Amerikaanse reisbedrijf Expedia. In deze functie heeft hij ervaring opgedaan met overnames en daarnaast heeft hij ervaring met het strijden tegen internetgigant Alphabet.

Strijd tegen Alphabet

Het opboksen tegen Alphabet kan nog goed van pas komen. Uber is namelijk in een juridische strijd verwikkeld met een dochterbedrijf van Alphabet. Het dochterbedrijf Waymo maakt zelfrijdende auto’s en beschuldigd Expedia van diefstal van patenten. Expedia was ooit een van de grootste adverteerders op Google. Het bedrijf keerde zich tegen Google toen zij doorhadden dat de zoekmachine de eigen merken voortrok bij de zoekresultaten.

Medeoprichter Kalanick is sinds midden juni topman af bij Uber, omdat de grote aandeelhouders het niet meer in hem zagen zitten. Onder zijn bewind raakte Uber in opspraak, omdat het werd beschuldigd van onder andere seksuele intimidatie op de werkvloer. Hierdoor was Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd.

Naast een cultuur omslag, moet Khosrowshahi gaan zorgen dat het bedrijf winstgevend gaat worden. Het bedrijf leed een verlies van 546 miljoen euro afgelopen jaar. Dit deed Uber bij een omzet van 1,48 miljard euro. Er is nog een belangrijke taak voor de nieuwe topman. Hij moet de relatie met de belangrijkste investeerders herstellen. Na de vele schandalen waardeerden de investeerders hun belang af.

Grote bestuurders vallen af

De voormalig baas van General Electric Jeff Immelt was een van de kandidaten om de belangrijke plek in te nemen. Hij maakte uiteindelijk zelf de keuze zich terug te trekken, nadat het duidelijk werd dat er niet genoeg steun was voor zijn aanstelling.

De derde kandidaat was Meg Whitman. Hij is op dit moment bestuursvoorzitter bij printerfabrikant Hewlett Packard (HP). Hij heeft uiteindelijk zelf de keuze gemaakt om te blijven bij het bedrijf.

 

About Post Author