di. dec 5th, 2023

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Uitspraak over data-uitwisseling van Facebook

data

Het Ierse High Court doet vandaag uitspraak over het uitwisselen van data door Facebook. Het moeder bedrijf van Facebook, gevestigd in de VS, ontvangt persoonlijke informatie van de Europese gebruikers. In de VS kunnen veiligheidsdiensten vrij meekijken.

Data beslissing door de rechter

Vandaag kunnen twee beslissingen worden genomen door de Ierse Rechter. De Ierse rechter kan zelf uitspraak doen over de kwestie. De kwestie kan ook worden door verwezen naar het Europese hof van justitie. In de Europese Unie is de hof van justitie de hoogste rechter.

De vraag is of hoe er op de Amerikaanse servers data bewaard wordt door Facebook een legale manier is. Op basis van SCC’s stuurt het bedrijf van alles door naar de Amerikaanse servers. Er is overeengekomen dat er data van de Europese klanten wordt verstuurd van Facebook Ierland naar Facebook in de VS. Aan de Europese regels moet wel worden voldaan.

De toezeggingen worden gevreesd, omdat de toezeggingen te zacht zullen zijn. Dit zou betekenen dat Amerikaanse veiligheidsdiensten nog steeds van alles kunnen zien van burgers die onschuldig zijn.

Onthullingen

De  uitwisseling van gegevens tussen Amerika en Europa is al eens eerder voor de rechter geweest. De nieuwe zaak is hier een gevolg van.

De hoogste Europese rechter oordeelde eerder al dat een verdrag, genaamd Safe Harbor, ongeldig is. De zaak kwam toen aan het licht als gevolg van onthullingen van Edward Snowden die geheime dienst van de VS beschuldigde van massaspionage.

Alsnog data naar VS

Het Privacy Shield kwam daarvoor in de plaats. Amerikaanse bedrijven kunnen nu wel data verwerken in de VS. Daar zit alleen één eis aan vast. Een bedrijf die hier gebruik van maakt moet schriftelijk kunnen bevestigen dat de privacy van de Europese mensen zijn gewaarborgd.

De toezeggingen zijn veel te zwak. Op het gebied van privacy zijn zulke toezeggingen niet goed genoeg volgens critici. Er werd toen al beweerd dat de kans op een nieuwe rechtszaak erg groot is. Over deze nieuwe zaak wordt dus vandaag uitspraak gedaan.

About Post Author

%d bloggers liken dit: