ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Verdachte aanslag Straatsburg gedood door agenten

Aanslag,Frankrjik

Chérif Chekkat, de hoofdverdachte van de aanslag in Straatsburg, is donderdagavond gedood door de Franse politie. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner heeft dit bevestigd.

Activiteiten

De activiteiten rondom de dood van de verdachte speelden zich af in de wijk Plaine des Bouchers in Straatsburg. Chekkat liep rond in de wijk toen hij herkend werd door patrouillerende agenten. Toen deze agenten de man aanspraken, opende hij het vuur op de agenten. Hierop volgend was een vuurgevecht tussen de verdachte en de politie. Chekkat werd hierbij doodgeschoten. De agenten bleven ongedeerd.

Castaner meldde tijdens de persconferentie trots te zijn op de betrokken agenten. Ook Roland Ries bedankte de politie: ’’Ik hoop dat het normale leven nu weer kan terugkeren. Burgers als ik zijn opgelucht als een terrorist wordt gedood.’’

Op donderdag verzamelde zich al een grote groep veiligheidshandhavers in de wijk Neudorf. Neudorfligt op 1,5 kilometer van de plek waar de verdachte na zijn daad werd afgezet door een taxi.

Chekkat wist twee dagen uit handen te blijven van de politie. De Franse politie was een enorme klopjacht gestart op de verachte van de aanslag. Zelfs de Duitse veiligheidsdiensten werden ingeschakeld bij de klopjacht. Uiteindelijk werd de verdacht dus in Straatsburg zelf aangetroffen.

Dodental gestegen naar drie

Eerder op de dag steeg het dodental naar drie, nadat een van de gewonden bezweek aan de verwondingen.

De 29-jarige Chekkat werd in de afgelopen jaren maar liefs 27(!) keer veroordeeld voor onder meer diefstal. Hij heeft vastgezeten in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In de gevangenis zou hij geradicaliseerd zijn. Hij kwam ook dusdanig in beeld bij de Franse autoriteiten. De politie wilde hem dinsdagochtend arresteren bij zijn woning, maar hij bleek niet thuis te zin. Op dezelfde dag, in de avond, pleegde Chekkat de aanslag.

De Islamitische Staat kwam kort nadat de aanslag werd gepleegd met de claim dat de verdachte ‘’soldaat van de IS’’ was. Het is echter nog onbekend of de Fransman daadwerkelijk banden had met de terroristische organisatie.

About Post Author